Čím je pro nás prospěšný strouhaný kokos
V přírodě je to zařízeno tak, aby lidé, kteří žijí v určitých jejích končinách, nestrádali hlady, a zároveň měli v potravě zastoupeny všechny potřebné výživové prvky. Stačí se zamyslet nad tím, že v naší zeměpisné šířce máme takové potraviny k dispozici (vlašský ořech, hrách, žito, pšenice atd.), a že domorodci žijící v tropech zas mohou využívat jiných plodin, rovněž bohatých na živiny. V dnešní době, kdy není problém přepravit v krátké době přes oceán exotické ovoce, je velmi snadné v obchodě zakoupit banány, kiwi, pomeranče, ale i kokosové ořechy. Ty jsou nejen velmi chutné, ale především prospěšné našemu zdraví. Mezi domorodými národy získaly pověst královské potraviny, podobně jako naši předkové považovali za královský plod vlašského ořechu.
Zdravé zažívání i s nasycenými tuky
Kokosový ořech, a tedy i kokos strouhaný, obsahuje velmi cenné přírodní látky, které podporují zdravé zažívání. Kromě vlákniny a proteinů je velmi dobrým zdrojem zdravých tuků. Nejčastěji se se strouhaným kokosem setkáváme v podobě zákusků a dortů, ale to není zrovna nejideálnější způsob, jak posílit své zdraví. Strouhaná dužina může být výborným doplňkem oříškových směsí se sušeným ovocem, či jako součást energetických tyčinek nebo smoothies. Výhodou tohoto exotického plodu je jeho vynikající a jedinečná chuť a téměř zanedbatelný výskyt alergických reakcí, a tak máme všichni možnost nejen si pochutnat, ale udělat něco prospěšného pro svou tělesnou schránku.
Každý zkušený výživový odborník vám potvrdí, že kokosový tuk obsahuje nasycené mastné kyseliny, které se v organismu využívají okamžitě jako energetický potenciál, a to bezezbytku, aniž by byl přebytek tuků ukládán do zásoby. Proces jejich metabolizmu v játrech probíhá na odlišné bázi, než u jiných druhů mastných kyselin, a tím se liší i od nasyceného tuku z živočišných zdrojů. Nadbytek živočišných tuků ovšem našemu zdraví neprospívá, zatímco kokos můžete konzumovat denně bez výčitek, že byste si uškodili.